Du är här:

Marie Rydne, VD på ABF Vux och deltagare i TV-programmet Robinson

I vår storsatsar TV4 på det klassiska TV-formatet Robinson. Med start den 18:e mars kan vi följa kampen om vem som blir årets Robinson – och Marie Rydne, VD på ABF Vux, är en av deltagarna.

– Först trodde jag att det var ett skämt, berättar Marie. Jag hade ju inte anmält mig till programmet utan produktionsbolaget hade fått ett tips om mig och sedan läst vidare på min blogg. Det gjorde nog att jag kunde vara ganska avslappnad under castingen. Först när jag gick ut från den sista intervjun började jag förstå vad som väntade. ”Jag kommer att komma med”, tänkte jag.

Mycket riktigt – dagen innan midsommar ringde produktionsbolaget på nytt.
– Det var först då som jag började fundera på allvar om jag verkligen ville det här. Kunde jag ens åka, och lämna jobb och familj i sex-sju veckor? Men alla var väldigt positiva och stöttande, inte minst kollegerna på ABF Vux. Ju mer jag tänkte på saken, desto mer insåg jag att detta var en chans som aldrig kommer tillbaka.

Marie tackade ja, och sedan återstod inget annat än att packa väskorna. Det gick å andra sidan ganska fort.
– Ja, vi fick ju inte ta med oss så mycket. Då visste jag ju inte så mycket om vad som väntade. Hade jag fått välja idag hade jag nog tänkt annorlunda kring vad jag packade med mig.

På Arlanda flygplats mötte Marie för första gången några av de andra deltagarna och resan påbörjades. Flyget var bokat till Fiji.
– De första dagarna fick vi möjlighet att landa och ta det lugnt. Vi solade, badade och åt så mycket mat vi orkade. Samtidigt fick vi ingen information om vad som väntade, så vi visste inte riktigt hur vi skulle förhålla oss. Men vi spekulerade vilt.

Dagen då äventyret startade på riktigt kom snabbt. Tidigt på morgonen fick de ta med sig sina saker och resa vidare mot ön och sitt nya boende. Snart skulle de få lära känna helt nya sidor av varandra – och sig själva.
– Framför allt hade jag roligt under inspelningen, berättar Marie. Jag försökte vara positiv och njuta av situationen. Allt det vi fick vara med om var ju så unikt, något som du aldrig kan uppleva någon annanstans. Det är klart att det också fanns stunder som var jobbiga. Klimatet ställde till exempel till det för oss på många olika sätt.

Och så var det maten. Eller snarare brist på mat.
– Det tog en stund innan jag började lida av hungern och kanske var det först när jag fick mat igen som jag insåg hur tömd på energi jag faktiskt hade varit under den här tiden. När hjärnan började fungera igen blev världen klarare igen. Hunger tar verkligen fram människans alla olika sidor, det kan jag berätta mer om när programmet har sänts.

Just avsaknaden av mat gav också viktiga insikter som Marie bär med sig efter att hon kom hem.
– Jag har svårt att acceptera att vi lever i ett så materialistiskt överflöd. Jag fick en mycket större förståelse för de människor som lever med svält varje dag. Det finns ju de som tror att fattigdom är något självvalt, och att alla kan få ett bättre liv om de bara rycker upp sig. Men om du måste kämpa för maten varje dag är det inte mycket du kan göra.

Nu har det gått ett halvår sedan inspelningen avslutades. Marie skulle inte vilja ha det ogjort.
– Jag har förstås fått distans till allt det som hände på ön, men samtidigt lärde jag mig massor som jag tar jag med mig, både i mitt ledarskap och i mitt privatliv. Jag utsatte ju mig för situationer som jag aldrig trodde att jag skulle klara av. Hjärnan sätter upp en massa begränsningar för oss, men om man verkligen vill och får rätt förutsättningar kan man klara nästan vad som helst. Om jag får chansen kan jag absolut tänka mig att göra något liknande igen.

Från och med den 18 mars kan du följa Marie och de andra deltagarna på TV4 och TV4 Play. Programmet sänds på måndagar, tisdagar, onsdagar, torsdagar och söndagar under tio veckor.


Arkiv

2018-03-07

YH – Öppet hus 4 april, Göteborg

Välkommen till vårt Öppet hus den 4 april! Missade du vårt förra Öppet hus? Ingen fara, du har fortfarande en chans innan ansökningsperioden är avslutad. Den 4 april öppnar vi dörrar och välkomnar alla som vill veta mer om vår YH-utbildning Studiehandledare på modersmål. Du kommer att få träffa utbildningsledare och tidigare studerande som berättar... Läs mer >
2018-02-26

Ska du studera hos oss i mars?

Vi välkomnar alla nya studenter till en ny kursstart i Göteborg för grundläggande och gymnasiala kurser i mars. Ska du läsa fristående kurser på grundläggande- och gymnasienivå? Under vecka 11 kommer du att få sms samt mejl av dina lärare gällande ditt första lektionstillfälle för respektive kurs. Om du inte får något mejl eller sms... Läs mer >
2018-03-05

Marie Rydne, VD på ABF Vux och deltagare i TV-programmet Robinson

I vår storsatsar TV4 på det klassiska TV-formatet Robinson. Med start den 18:e mars kan vi följa kampen om vem som blir årets Robinson – och Marie Rydne, VD på ABF Vux, är en av deltagarna. – Först trodde jag att det var ett skämt, berättar Marie. Jag hade ju inte anmält mig till programmet... Läs mer >
2018-02-27

Lediga tjänster i Jönköping

Bli en del av oss och gör skillnad! Just nu har vi fler lediga tjänster till vår verksamhet i Jönköping. Läs mer på Lediga jobb >
2018-02-13

Ansökningsperiod för YH har startat

Ansökningsperioden för Studiehandledare på modersmål, både distans och bunden, är nu öppen. 27 augusti 2018 startar en ny studieomgång för vår yh-utbildning, både bunden och distans. På vår hemsida har vi samlat nyttig information för dig som vill läsa utbildningen. Under Ansökan och behörighet kan du läsa mer om vilka behörighetskrav du måste uppfylla och... Läs m...
2018-02-07

Vi söker sfi-lärare i Jönköping och Göteborg

Välkommen till oss och ta del av vår gemenskap! Just nu söker vi engagerade, behöriga sfi-lärare till våra verksamheter i Jönköping och Göteborg. Gå till Lediga jobb för att läsa mer.
2018-01-26

Två nya starter på vår YH-utbildning Studiehandledare på modersmål

Vi är superglada och taggade att vi kommer att få starta två nya omgångar av vår YH-utbildning Studiehandledare på modersmål, både närundervisning och distans. Första utbildningsstarten kommer att vara hösten 2018 så håll utkik på vår hemsida för mer information om ansökningsperioden.
2018-01-19

På ren svenska

Språkbruk i vardags-, samhälls- och yrkesliv: Hur skapar vi förutsättningar för att ge eleven ett funktionellt språk anpassat för vuxenlivet? Lyssna på Fredrik Harstad, ABF Vux pedagogiska utvecklingsledare, i senaste podcasten för sfi-lärare ”På ren svenska”, berätta om vuxenutbildningens framtida utmaningar inom sfi-lärandet.
2018-01-15

Solklart för vår matematiklärare

Det var solklart för vår matematiklärare Cong Vo att uppträdda i tv-programmet Talang efter att ha förlorat ett vad med sina elever. Om de klarade nationella provet, ställer han upp i Talang! Här kan ni se hans framträdande. I TV4:s Nyhetsmorgon berättar han vidare hur han försöker inspirera sina elever att lära sig matematik. Ibland... Läs mer >
2018-01-09

SÖKTORGET – få hjälp med din ansökan

Just nu pågår en ansökningsperiod för fristående kurser på grundläggande- och gymnasienivå i Göteborg. Kurserna startar i mars 2018. Behöver du hjälp med din ansökan? Kom till Söktorget (studieservice Odinsskolan) under dessa tider: Måndagen 22 jan: 08:00-17:30 Tisdagen 23 jan: 08:00-17:30 Sista ansökningsdag är 23 januari. Vill du veta vilka kurser är sökbara, se ...
2017-12-22

Nya lediga tjänster på ABF Vux/ABF Jobb

Just nu söker vi lärare i svenska och svenska som andraspråk, vård och omsorg samt studie-och yrkesvägledare. Våra kollegor på ABF Jobb söker just nu en omställningscoach/handledare i Värmland. Läs mer under Lediga jobb >
2017-12-22

Ändrade öppettider i Studieservice

Under 27 december-5 januari kommer ni att kunna nå studieservice via e-post abf.vux@abf.se och via telefon mellan 08:30-11:30. Studieservice öppnar igen 8 januari 2018 kl 08:00 (Odin & Stampen) och kl 08:30 (Angered). Vi önskar er God Jul och Gott Nytt År!
2017-12-19

Ska du studera hos oss i januari?

Vi välkomnar alla våra gamla och nya studenter till en ny kursstart i Göteborg för grundläggande och gymnasiala kurser samt yrkesutbildningar i januari. Ska du läsa fristående kurser på grundläggande- och gymnasienivå? Under vecka 1 kommer du att få sms samt mejl av dina lärare gällande ditt första lektionstillfälle för respektive kurs. Om du inte... Läs mer >
2017-12-05

Vi söker lärare inom vård och omsorg

Vi söker en engagerad och legitimerad lärare inom Vård och omsorg till vår verksamhet i Göteborg. Läs mer om tjänsten under Lediga jobb.
2017-11-15

SÖKTORGET – få hjälp med din ansökan

Behöver du hjälp med din ansökan? Kom till Söktorget (studieservice Odinsskolan) under dessa tider: Onsdagen 15/11 08:00-17:30 Torsdagen 16/11 08:00-16:00 Måndagen 20/11 08:00-17:30 20 november är sista ansökningsdag för fristående kurser i Göteborg på grundläggande- och gymnasienivå, med start i januari 2018. Vill du veta vilka kurser är sökbara, se kurskatalog. D...
2017-11-13

Besök av finansminister Magdalena Andersson

Idag fick vi på vår Odinsskolan i Göteborg besök av finansminister Magdalena Andersson. Hon möttes av en fullsatt aula och många ville lyfta frågor som till exempel bostadsbrist och kortare vägen till arbetsmarknaden. Bilder från besöket kan du se på vår facebook-sida.
2017-11-02

Vi söker studie- och yrkesvägledare och sfi-lärare i Jönköping

Just nu söker vi en studie- och yrkesvägledare och en sfi-lärare till vår verksamhet i Jönköping. Mer information hittar du under Lediga jobb.
2017-11-02

Få hjälp med din ansökan till fristående kurser

Just nu pågår ansökningsperiod för fristående kurser i Göteborg på grundläggande- och gymnasienivå, med start i januari 2018. Vill du veta vilka kurser är sökbara, se kurskatalog. Sista ansökningsdag 20 november. Behöver du hjälp med din ansökan? Kom till Söktorget (studieservice Odinsskolan) under dessa tider: Onsdagen 15/11 08:00-17:30 Torsdagen 16/11 08:00-16:00...
2017-10-03

Ska du börja studera hos oss i oktober?

Under vecka 41 kommer du att få sms samt mejl av dina lärare gällande ditt första lektionstillfälle för respektive kurs. Om du inte får något mejl eller sms senast 12/10, vänligen mejla till abf.vux@abf.se eller ring 031-3332060. Välkommen till en ny start i oktober Vi välkomnar alla våra gamla och nya studenter till en ny... Läs mer >
2017-08-15

Behöver du hjälp med din ansökan?

Just nu pågår en ansökningsperiod för fristående kurser på grundläggande- och gymnasienivå samt yrkesutbildningar med kursstart i oktober. Behöver du hjälp med din ansökan? Kom till Söktorget (studieservice Odinsskolan) under dessa tider: Tisdag 29 aug kl 8.00-17.30 Onsdag 30 aug kl 8.00-17.30 Torsdag 31 aug kl 8.00-16.00 Se kurskatalog för sökbara kurser och yrkes...
2017-08-07

Inför din kursstart i augusti

Vi välkomnar alla våra gamla och nya studenter till en ny kursstart i Göteborg för grundläggande och gymnasiala kurser samt yrkesutbildningar i augusti. För att underlätta för dig som nybliven student hos oss, har vi samlat nyttig information som kan vara till hjälp i samband med din kursstart. Information nedan besvarar allmänna frågor som studieplanering... Läs m...
2017-06-30

Lediga tjänster inom ABF Vux

Just nu har vi ett antal lediga tjänster inom ABF Vux, både i Jönköping och Göteborg. Det är både lärartjänster men även tjänster inom ledning och stödfunktion. Läs mer under Lediga jobb och varmt välkommen med din ansökan!
2017-06-28

ABF Vux söker Verksamhetschef i Jönköping

ABF Vux söker en Verksamhetschef  till Jönköping där vi bedriver SFI och uppdrag för Arbetsförmedlingen. Vill du leda och vidareutveckla en organisation som bygger på engagemang och resultat? Varmt välkommen med din ansökan! Rekryteringen går via Poolia, se annons >    
2017-05-03

Få hjälp med din ansökan

Under pågående ansökningsperiod, kan du få hjälp med din ansökan. Välkommen till Söktorget (studieservice Odinsskolan) under dessa tider: Tisdag 16 maj kl 10.00-14.00 Onsdag 17  maj kl 10.00-16.00 Torsdag 18 maj kl 10.00-16.00 (sista ansökningsdag)
2018-02-10

Rekryteringsträff 13 mars på ABF Jobb

Vill du kombinera jobb med dina studier? Nu har du chansen att träffa arbetsgivare inom flertalet branscher och prata jobb. Välkommen till ABF Jobbs Rekryteringsträff den 13 mars! Information om eventet hittar du på ABF Jobb facebook-sida. Lycka till och glöm inte ditt CV!
2017-04-13

Ny ansökningsperiod i Göteborg

Nu kan du ansöka till yrkesutbildningar och fristående kurser i Göteborg, med start i augusti. För yrkesutbildningar, se utbudet både inom Arbetsmarknad och Vuxenutbildning och GRvux. Sista ansökningsdag 2 maj. För fristående kurser, se kurskatalog. Sista ansökningsdag 18 maj. Kontakta studie-och yrkesvägledare om du har frågor gällande din ansökan.
2017-03-08

Inför din kursstart i mars (Göteborg)

Vi välkomnar alla våra gamla och nya studenter till en ny kursstart i Göteborg för grundläggande och gymnasiala kurser samt yrkesutbildningar i mars. För att underlätta för dig som nybliven student hos oss, har vi samlat nyttig information som kan vara till hjälp i samband med din kursstart. Information nedan besvarar allmänna frågor som studieplanering... Läs mer >
2017-02-20

Vi söker sva/sfi lärare i Jönköping

Vill du som lärare få möjlighet att fokusera på undervisningen i ditt läraruppdrag? Kom till oss på ABF Vux och undervisa vuxna där motivation och studiero råder. Till vår skola i Jönköping söker vi nu sva/sfi lärare.
2017-02-15

Informationsträffar på Vägledningscentrum i Göteborg

Vilka utbildningar leder till ett jobb? Hur ser arbetsmarknaden i Göteborg ut? Hur är det att studera på komvux? Vägledningscentrum i Göteborg arrangerar informationsträffar och workshops med olika teman för dig som vill veta mer om hur det är att studera på komvux i Göteborg. För tider om specifik informationsträff samt länk till anmälan, besök... Läs mer >
2017-02-14

YH – besked om nya kursstarter

I dagarna publicerade Myndigheten för yrkeshögskola (MYH) en lista på alla nya kursstarter för hösten 2017 och senare. Tyvärr blev beskedet att vår utbildning Studiehandledare på modersmål inte beviljades nya starter. Detta innebär att båda tänkta kursstarter, hösten 2017 och våren 2018, inte kommer att bli av. Klasser med kursstart ht16 och vt17 påverkas inte... L...
2017-01-16

Lediga tjänster på ABF Vux

ABF Vux bedriver utbildningsverksamhet inom sfi, grundläggande och gymnasial vuxenutbildning samt YH. Inom ABF Jobb, en del av ABF Vux, erbjuder vi jobbcoachning inom ramen för TSL. Vår huvudsakliga verksamhet bedrivs i Göteborg och Jönköping, men vi finns även på flera andra orter i Västsverige, Värmland, Skåne och Halland. Just nu söker vi en behörig... Läs mer >
2017-01-02

ABF Vux lanserar en ny hemsida

Vi startar året med en ny hemsida. Vår motivation har varit enkelhet och användarvänlighet. Därför har vi avskalat, förenklat och förtydligat i både utseende och struktur. Navigeringen är förstärkt med vänstermeny och snabblänkar längst ner på varje sida. Men istället att vi berättar om alla finesser vill vi hellre att du ska känna in hemsidan... Läs mer >
2016-12-20

Inför ny studieperiod i januari

Vi välkomnar alla våra gamla och nya studenter till vårens studieperiod. Nedan har vi samlat information och länkar som kan vara till hjälp: – I mellandagarna kring jul och nyår har vi stängt på ABF Vux. Du är välkommen åter den 9 januari 2017. – Studie-och yrkesvägledningen i Göteborg har ändrade öppettider under julledighet >... Läs mer >
2016-12-13

Den framtida yrkesrollen – Studiehandledare på modersmål

Hör våra elever och lärare berätta om den framtida yrkesrollen i skolan, Studiehandledare på modersmål. För radioprogrammet Lärarrummet, berättar eleverna som går nu sin ettåriga YH-utbildning, om sina mål med utbildningen och sin framtida yrkesroll. Studiehandledare på modersmål är en ettårig yrkeshögskoleutbildning för dig som vill arbeta i skolan. Genom utbildni...
2016-12-13

Att få komma till tals – Världen&vi

Fredrik Harstad berättar om hur vår elevmagasin Världen&vi kom till, hur redaktionen arbetar samt hur tidningen används i klassrummet. Här i en inspelad föreläsning från UR Samtid. Världen&vi är ABF Vux magasin av och för elever med svenska som andraspråk. Här kommenteras nyheter, politik och andra aktuella ämnen ur elevernas egna perspektiv. Medarbetarna h...