Du är här:

Min tid på ABF Vux

Från ett jobb till ett annat

När Eva Eidam läste om yrkesutbildningen Hotell, konferens och reception bestämde hon sig att byta bransch. Hon lämnade ett jobb och satte sig i skolbänken igen. Något hon inte har ångrat.
Efter en lång period inom restaurangbranschen ville Eva testa något nytt. Som flerspråkig, social och utåtriktad person, tyckte hon att hotellbranschen skulle passa henne utmärkt. För henne var det viktigt att ha en bra grund och förståelse för yrket innan hon skulle börja jobba. Därför bestämde hon att läsa yrkesutbildningen Hotell, konferens och reception i ett år.
Hotell, konferens och reception är en kombination av teoretiska yrkeskurser och praktiska moment. Under praktiken får alla studerande en möjlighet att prova på yrket och utveckla sina teoretiska kunskaper.
–    Utbildningen kändes rätt redan från början, säger Eva. Lärarna har lång erfarenhet från hotellbranschen. De är lyhörda, närvarande och kunniga. Men ibland var det tufft, med många inlämningar och projektarbete. För att klarar utbildningen måste man vara seriös och verkligen satsa – för sin egen skull.
Som praktikant på ett hotell får du testa olika arbetsroller, som receptionist, frukostvärd och housekeeping.
–    Jag lärde mig mycket. Varje hotell har ett koncept som du måste lära dig. Samtidigt ska du vara lyhörd och veta vad som händer i staden. Gästerna vill veta vilka restauranger som finns och vilka sevärdheter de kan besöka eller events de kan uppleva.
Praktiken är också en möjlighet att gå vidare till jobb. Något som Eva kan intyga.
–    Ja, jag har redan blivit tillfrågad att fortsätta jobba på hotellet efter praktiken. Det är förstås roligt!


Med ett leende löser man det mesta

Ubonwan Anicic:s stora önskan var att få ett jobb. Att klara sin egen försörjning, känna sig stark och vara självständig. Via utbildningen Lärling Handel, jobbar hon idag på matbutiken Lidl och stortrivs.
För Ubonwan startade resan 2011 när hon började sin utbildning i svenska som andraspråk på ABF Vux. Efter föräldraledighet, fortsatte hon sin utbildning i ämnen som svenska, engelska och matematik. En väninna som jobbade i butik, tipsade henne om utbildningen Lärling Handel.
–    Jag är rätt blyg som person, så jag tänkte att jag kunde jobba i en butik och bara plocka varor, utan att behöva ha så mycket kontakt med kunder, säger Ubonwan.
Ubonwans handledare, Erika Sjögren som är butikschef på Lidl, inflikar direkt:
–    Men jag uppfattade dig inte som blyg. Tvärtom, du var öppen och väldigt tydlig redan från början med att du ville ha ett jobb.
Med jobbet i fokus, kämpade Ubonwan både i skolan och på lärlingsplatsen. Hon kände att hennes kunskaper i svenska oftast inte räckte till när hon läste kurslitteratur, men på lärlingsplatsen, genom att utföra olika moment, fick hon större förståelse för den teori hon läste i skolan.
–    Handledaren anpassade arbetet efter mina behov och uppmuntrade mig att våga testa nya saker, som exempelvis att sitta i kassan och lära mig kassasystemet, säger Ubonwan.
Erika berättar att den som handleder en lärling har ett stort ansvar och måste vara tillgänglig.
–    Som handledare har du ett stort ansvar. Du måste ha tid att lära upp och vara tillgänglig för lärlingen för att svara på alla frågor om jobbet som kan dyka upp. Man ska även vara ärlig i sin roll som handledare. Finns det inte möjlighet eller tid att ta emot en lärling eller att få fortsätta som anställd, ska man tack nej. Detta eftersom personen som studerar som lärling lägger mycket tid och engagemang på arbetsplatsen och skapar personliga band med kollegor.
Lärlingsutbildning bygger på att du som elev spenderar 70% av din skoltid på lärlingsplatsen och den kompletterande teorin som du behöver, läser du i skolan.
Ubonwan är idag kvar på sin lärlingsplats, men numera som anställd. Och hon stortrivs, med jobbet, kollegerna och sin chef Erika.
–    Med ett leende löser man det mesta, säger Ubonwan.