Du är här:

Marie Rydne, VD på ABF Vux och deltagare i TV-programmet Robinson

I vår storsatsar TV4 på det klassiska TV-formatet Robinson. Med start den 18:e mars kan vi följa kampen om vem som blir årets Robinson – och Marie Rydne, VD på ABF Vux, är en av deltagarna.

– Först trodde jag att det var ett skämt, berättar Marie. Jag hade ju inte anmält mig till programmet utan produktionsbolaget hade fått ett tips om mig och sedan läst vidare på min blogg. Det gjorde nog att jag kunde vara ganska avslappnad under castingen. Först när jag gick ut från den sista intervjun började jag förstå vad som väntade. ”Jag kommer att komma med”, tänkte jag.

Mycket riktigt – dagen innan midsommar ringde produktionsbolaget på nytt.
– Det var först då som jag började fundera på allvar om jag verkligen ville det här. Kunde jag ens åka, och lämna jobb och familj i sex-sju veckor? Men alla var väldigt positiva och stöttande, inte minst kollegerna på ABF Vux. Ju mer jag tänkte på saken, desto mer insåg jag att detta var en chans som aldrig kommer tillbaka.

Marie tackade ja, och sedan återstod inget annat än att packa väskorna. Det gick å andra sidan ganska fort.
– Ja, vi fick ju inte ta med oss så mycket. Då visste jag ju inte så mycket om vad som väntade. Hade jag fått välja idag hade jag nog tänkt annorlunda kring vad jag packade med mig.

På Arlanda flygplats mötte Marie för första gången några av de andra deltagarna och resan påbörjades. Flyget var bokat till Fiji.
– De första dagarna fick vi möjlighet att landa och ta det lugnt. Vi solade, badade och åt så mycket mat vi orkade. Samtidigt fick vi ingen information om vad som väntade, så vi visste inte riktigt hur vi skulle förhålla oss. Men vi spekulerade vilt.

Dagen då äventyret startade på riktigt kom snabbt. Tidigt på morgonen fick de ta med sig sina saker och resa vidare mot ön och sitt nya boende. Snart skulle de få lära känna helt nya sidor av varandra – och sig själva.
– Framför allt hade jag roligt under inspelningen, berättar Marie. Jag försökte vara positiv och njuta av situationen. Allt det vi fick vara med om var ju så unikt, något som du aldrig kan uppleva någon annanstans. Det är klart att det också fanns stunder som var jobbiga. Klimatet ställde till exempel till det för oss på många olika sätt.

Och så var det maten. Eller snarare brist på mat.
– Det tog en stund innan jag började lida av hungern och kanske var det först när jag fick mat igen som jag insåg hur tömd på energi jag faktiskt hade varit under den här tiden. När hjärnan började fungera igen blev världen klarare igen. Hunger tar verkligen fram människans alla olika sidor, det kan jag berätta mer om när programmet har sänts.

Just avsaknaden av mat gav också viktiga insikter som Marie bär med sig efter att hon kom hem.
– Jag har svårt att acceptera att vi lever i ett så materialistiskt överflöd. Jag fick en mycket större förståelse för de människor som lever med svält varje dag. Det finns ju de som tror att fattigdom är något självvalt, och att alla kan få ett bättre liv om de bara rycker upp sig. Men om du måste kämpa för maten varje dag är det inte mycket du kan göra.

Nu har det gått ett halvår sedan inspelningen avslutades. Marie skulle inte vilja ha det ogjort.
– Jag har förstås fått distans till allt det som hände på ön, men samtidigt lärde jag mig massor som jag tar jag med mig, både i mitt ledarskap och i mitt privatliv. Jag utsatte ju mig för situationer som jag aldrig trodde att jag skulle klara av. Hjärnan sätter upp en massa begränsningar för oss, men om man verkligen vill och får rätt förutsättningar kan man klara nästan vad som helst. Om jag får chansen kan jag absolut tänka mig att göra något liknande igen.

Från och med den 18 mars kan du följa Marie och de andra deltagarna på TV4 och TV4 Play. Programmet sänds på måndagar, tisdagar, onsdagar, torsdagar och söndagar under tio veckor.


Arkiv