Du är här:

Till ett arbete via återvinning 

I ett samarbete mellan Renova, Göteborgs stad, Arbetsförmedlingen och Abf vux pågår just nu ett arbetsmarknadsprojekt som heter “Till arbete via återvinning”. Syftet är att skapa nya sätt att rekrytera och ge enklare och kortare vägar in på arbetsmarknaden, framförallt till bristyrken i kommunal verksamhet.  

Inom samarbetet utbildar vi just nu 17 deltagarna i arbetsplatssvenska och sfi som påbörjat sin resa för att bli anställningsbara hos Renova 2020. 

-Jag tror att den här typen av utbildningar är vägen framåt och nödvändiga för att vi ska lyckas med integration för att kunna fylla framtidens arbetsmarknadsbehov. Det deltagarna får, som de inte får annars, är kopplingen mellan språkutvecklingen och arbetsplatsen. De får här möjligheten att fortsätt utveckla sina språkkunskaper på jobbet, säger Sofia Schubert, utbildningsledare på ABF Vux i Angered. 

Om projektet 

17 deltagarna i projektet kommer att under 1,5 år deltagarna varva teori och praktik hos Renova, där de kommer att gå bredvid en av Renovas anställa förare. Programmet är individanpassat. Av de 17 deltagare som just nu går programmet har två redan klarat av sin chaufförsutbildning och fått sitt yrkesförarbevis. Hälften av deltagarna hade inte ens b-körkort innan utbildningens start. 

-Samarbetet skapar stora möjligheter till egenförsörjning och etablering på arbetsmarknaden för deltagarna. Det handlar också om integration och tillvaratagandet av kompetenser och då inte bara deltagarnas utan allas kompetenser, säger Mats Ljungqvist, språklärare på ABF Vux. 

Projektfakta 

Samarbetspartners: Renova, Göteborgs stad, Arbetsförmedlingen och Abf vux 
Utbildningslängd: 1,5 år
Deltagare: 17 deltagare. Alla med utländsk bakgrund och som pluggar sfi.

Är du nyfiken hur vi på ABF Vux har jobbat i detta projekt kontakta Sofia Schubert

Här kan du se en film om projektet.

 

 


Arkiv