Du är här:

Tips på hur du studerar på distans

 

Studera på distans

På grund av rådande situation kopplat till Corona-viruset sker all vår undervisning just nu på distans.

Att studera på distans har både sina fördelar och nackdelar. Många studenter som vanligtvis studerar på distans upplever att det finns en stor flexibilitet. Samtidigt är det många som tycker att det är svårt med självdisciplin. Distansstudier kräver rutiner och självdisciplin. Med de här tipsen nedan får du din vardag att funka.

Rutiner
Gå upp samma tid som vanligt och gör det du behöver göra för att din hjärna skall komma igång. Ta gärna en promenad på morgonen innan du börjar studera, som om att du skulle gå till skolan en helt vanlig dag. Ta en lunchpromenad ute i friska luften mitt på dagen för att syresätta musklerna och även hjärnan.

Planering
Lägg upp ett eget schema över när och vad du skall läsa varje vecka. Använd dig av en digitalkalender eller en papperskalender. På så sätt får du en överskådlig bild av din kommande vecka. Planera t ex in när du har lästid, skrivtid osv. Deltag i de avstämningar som din lärare bjuder in till.

Om det känns kaotiskt kan en stor hjälp vara att skriva listor över vad som behöver göras och när.

Daglig avstämning
Följ ditt schema och skapa att-göra-listor som du följer varje dag. Vid dagens slut skriver du nästa dags att-göra-lista.

Var aktiv
Lärarna finns till för dig och stöttar dig i din inlärning. Kom ihåg att be om hjälp och fråga om det är något du inte förstår eller om någonting är oklart. Hjälp finns att få!

Plats att plugga
Försök ha en och samma plats i ditt hem där du sitter och pluggar. Skapa din studieplats där du har allt som du behöver, och se till att du kan få lugn och ro.
Tänk på att inte sitta statiskt i flera timmar när du pluggar hemifrån. Det viktigaste är variation och att byta kroppsställning ofta. Plugga 50 min och rör på dig 10 min, hämta kaffe/the och/eller gör några stretchövningar.

Kombinerar du studier med familjelivet?
Passa på att plugga under tiden ditt/dina barn sover. Försök att synka lästiden med barnets sömnrutiner. Det är olika för alla familjer, ibland är det inte riktigt så enkelt att man kan ta tiden då barnet sover till att läsa. Gör det som funkar bäst för dig.

Håll kontakt med dina klasskamrater
Det kan kännas tufft att sitta hemma hela dagarna om du är van vid att vara i skolan och träffa klasskompisar. Håll kontakt med dina klasskamrater digitalt. Be dem om hjälp eller hjälp dina klasskompisar. Det finns många digitala verktyg med gratisabonnemang som kan hjälpa dig att hitta din form för digitalt umgänge.

Fokusera på det positiva
Situationen som råder är unik och det kan kännas överväldigande. Samtidigt är det viktigt att fokusera på det som är positivt. När du är hemma från skolan bidrar du till en minskad smittspridning i Sverige. Du kan sova lite längre på morgonen istället för att spendera tid på resande fot, eller ta en promenad innan du börjar jobba, en promenad på lunchen och en promenad när dagen är slut.  Det ger många timmar i veckan då du kan röra på dig extra, för att må bättre.

Kom ihåg att stängningen av skolan görs för att minska spridningen av coronavirus, så att sjukvårdens resurser ska räcka till dem som blir allvarligt sjuka. Vi måste alla minimera våra sociala kontakter.

 

PS! Heja dig som hjälper till att minska smittspridningen i samhället!  

 


Arkiv